OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
SIFEE.biz - Pernikovy tata, breaking bad online, tapety, epizody, postavy
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Aerospike

Motory typu aerospike fungují jinak, než klasické raketové motory. Výtokové plyny u nich vytékají ze spalovací komory po vnějšku centrálního tělesa a vzhledem k příhodným fyzikálním procesům by takový motor měl být efektivnější, než klasický motor. A co je zásadní, měl by zvládnout let od země až na oběžnou dráhu. Výhody motorů typu aerospike jsou ale zatím známé prakticky jenom z teoretických úvah a pozemních testů. Zatím se ještě nikdy ve větší míře neprosadily. Často prostě jenom chyběly peníze na další testy, což je typické třeba pro NASA.

U klasických raketových motorů výtokové plyny opouští spalovací komoru vnitřkem výtokové trysky. U raketových motorů s tryskou tvořenou centrálním tělesem (tzv. aerospike) výtokové plyny vytékají ze spalovací komory po vnějšku centrálního tělesa a současně vstupují do volné atmosféry. Přitom je třeba si uvědomit, že výtokové plyny mají nadzvukovou rychlost vzhledem k okolní atmosféře, která se tak chová jako pružná stěna. Proto se předpokládá, že po startu rakety, vybavené touto tryskou, bude tlak okolní atmosféry podél dráhy rakety v rovnováze s tlakem vytékajících plynů, což by mělo přispět k optimalizaci formy vytékajícího proudu plynů. Očekává se tedy, že se po větší část dráhy rakety dosáhne vyšší účinnosti takového raketového motoru. U klasické výtokové trysky je maximální účinnost motoru jen v jednom bodě dráhy.

Rakety
© Ofrii 2012
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com